Waarom Horse-

Coaching?

Wil  je graag jezelf terugvinden?
Heb je het gevoel dat je vast zit?

Kijk dan wat Horse Coaching voor je kan doen.

Wat is Horse Coaching? 


Horse Coaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel bij mensen. Hierbij is de gedachte dat een paard vanuit zijn instinct reageert. Als vluchtdier is een paard constant bezig met het screenen van zijn omgeving. Als kuddedier zijn paarden afhankelijk van hun kuddegenoten. 


Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon, reageren ze vanuit hun natuur op de spanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kuddelid’ met zich meedraagt.
Ook al heb je niets met paarden, of ben je er misschien zelfs bang voor, het is niet de bedoeling dat je op het paard moet of dat je met het paard aan het werk moet.

bron: caprilli coaching en training


Hoe werkt 

Horse Coaching?

 Paarden communiceren met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar een eventuele belemmering mee te maken kan hebben.


Het belangrijkste effect van paardencoaching op mensen is tweeledig:
 1. Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak, waardoor rationele denkprocessen omzeild worden.
 2. Het paard neemt spanning van je over en reageert op je gevoel en uitstraling.Individueel en in teamverband
Paardencoaching kan zowel op individueel niveau als in teamverband ingezet worden.

individueel:


Op individueel niveau helpt paardencoaching vooral bij je persoonlijke bewustwording; (onbewuste) thema’s waar je mee zit, komen in een sessie paardencoaching direct naar boven. Het komt regelmatig voor dat iemand denkt het eigen thema te kennen, maar dat een dieper liggende oorzaak naar boven komt. Hierdoor ontstaat inzicht in de situatie en ervaar je ruimte en vrijheid om er op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan.

Teamverband:


In teamverband werkt paardencoaching op individueel niveau van de teamleden, maar daarnaast ook op de relaties tussen de teamgenoten. Tijdens een sessie laat een paard direct zien waar en/of bij wie de meeste energie zit, zonder dat hier een waardeoordeel (positief/negatief) aan wordt gekoppeld. De paardencoach begeleidt het geheel en de teamleden hoeven hierbij niet al te veel te praten. Door het zien van het beeld dat het paard geeft en het voelen van de energie in de bak, krijgt ieder teamlid zélf inzichten in de situatie die je (onbewust) al lang hebt aangevoeld. Hierdoor ontstaat binnen het team ruimte en vrijheid om anders naar de situatie te kijken en hiermee om te gaan. Mede omdat er tijdens de paardencoaching niet veel gesproken hoeft te worden, wordt deze manier van werken door teams als zeer veilig ervaren.

bron: caprilli coaching en training

Horse Coaching

We bieden Horse Coaching aan in een persoonlijke setting en in groepsverband op een veilige en rustige locatie, met behulp van onze eigen Fjordenpaarden.

Ook al heb je niets met paarden, of ben je er misschien zelfs bang voor, het is niet de bedoeling dat je op het paard moet of dat je met het paard aan het werk moet.

Onze doelgroepen zijn zeer divers, meer daarover vertellen we u graag in een persoonlijk gesprek.

Tevens bestaat de mogelijkheid om, in overleg, Horse Coaching bij u thuis te verzorgen.

Mijn training tot Horse Coach heb ik gevolgd bij Caprilli coaching en training te Barneveld.

Voor wie is Horse-Coaching? Doelgroepen
Paardencoaching is uitermate geschikt voor diverse doelgroepen. Het is zowel voor kinderen als volwassenen (met of zonder beperking) een goed hulpmiddel om hen te helpen in hun bewustzijn, welbevinden en ontwikkeling. Daarnaast kan een paard als hulpmiddel ook heel goed worden ingezet voor mensen met bijvoorbeeld een burn-out, onzekerheid, angsten, psychische klachten, overgewicht, lusteloosheid, etc. Tevens is paardencoaching waardevol om ieder persoon te laten ervaren hoe je via het paard contact kunt maken met jezelf en vanuit jezelf weer met een ander. Je gevoel en intuïtie spelen daarin een cruciale rol. 

Voor de paardencoaching gebruiken we Fjordenpaarden.


Respect voor paarden
Het mooie aan paardencoaching is dat mensen zich gaan realiseren dat paarden ontzettend gevoelig zijn en veel intelligenter dan ooit gedacht. Meestal horen we reacties als: “Hoe kan het paard zo snel doorhebben wat er bij mij speelt?” Dat is niets meer en niets minder dan de spanning die mensen zelf (vaak al lange tijd) bij zich dragen. Paarden kennen alleen maar de lichaamstaal, dus voor hen is het simpel om deze spanning op te pikken.bron: Caprilli coaching en training

Wat hebben wij te bieden

* Een unieke setting mens/dier
* Duidelijkheid
* Openheid
* Coachen zonder oordelen
* Discretie
* Creëren van een veilige omgeving
* Discretie en respect 
* Ethisch correct 
* Door goede opleiding een juiste manier van coachen

Review

Ik kwam met een burn-out thuis te zitten en de eerste tijd had ik ook geen energie om ook maar te denken hoe ik dit aan zou pakken.
Na en maand of twee/drie wilde ik dat er verandering zou komen en die zou ik zelf moeten maken. Ik wilde mijn situatie uitzoeken maar zag dit niet zitten in zo'n kil kamertje bij een psycholoog.  Ik kwam op advies van een collega bij paarden therapie.

Ik had geen idee wat ik me erbij voor moest stellen maar in het eerste gesprek met de coach voelde ik mij op mijn gemak en ik dacht heel eenvoudig.... baat het niet schaadt het niet.
Tijdens de sessie met zijn mooie Fjord werden er vragen gesteld waarbij ik echt naar mijzelf moest kijken, ik heb me ook bewust alleen met mezelf bezig gehouden omdat ik niet zozeer wilde kijken wat het paard zou doen. Tussendoor vertelde Henk-Jan wat hij zag en wat dit betekende in mijn houding en reactie. Het paard raakte geirriteerd op het ene moment en aandachtig op het andere en op de momenten dat de vragen iets te dichtbij kwamen ging het paard bewust tussen mij en de coach instaan. Uiteindelijk kwam er "de vraag" die mij kennelijk erg dwars zat en door daarop  in mezelf antwoord te geven gaf me dit heel veel lucht.

We hebben de sessie afgesloten en ik heb minimaal anderhalve maand nagedacht over deze review want het moest allemaal eerst een plekje krijgen.
Er is nog genoeg waar ik zelf aan kan werken maar dankzij deze sessie heb ik een duw in de goede richting gekregen......en mocht het ooit nog eens nodig zijn zou ik zeker weer voor deze methode kiezen. Het heeft me bewuster gemaakt.

Een leerkracht b.oIk heb bij Henk-Jan horse coaching gevolgd, en dat vond ik enorm indrukwekkend.
Het duurde een tijd voor ik goed onder woorden kon brengen wat ik eigenlijk voelde.
Uiteindelijk voelde ik liefde, genegenheid. vredigheid en veiligheid.
De rust die uitgaat van een paard bracht mij tot mezelf .

                                                                                                            G.


Sessie paardencoaching....een bijzondere ervaring

Spannend....nieuwsgierig.....met deze gevoelens
ging ik de sessie paardencoaching in bij Henk-Jan.
Spannend omdat ik eigenlijk bang ben voor paarden,
nieuwsgierig naar wat zo,n sessie zou brengen.
na een gesprek met een kop koffie, waarin Henk-Jan vertelde hoe hij te werk gaat,
ging ik open en met vertrouwen de bak in.
Eerst nog wel een beetje angstig want dat grote paard kwam heel dichtbij.
Tot mijn eigen grote verwondering ging die angst snel weg toen hij zijn snuit in mijn nek legde, ik voelde me warm en geaccepteerd.
Vervolgens legde het paard steeds weer zijn snuit op twee plekken op mijn lichaam;
precies de plekken waar ik pijn had, ongelooflijk!
In het nagesprek gaf Henk-Jan nog een aantal zaken aan die het paard liet zien,
en die voor mij herkenbaar waren.
Al met al was het een bijzondere en mooie ervaring.

Ans.
Coachingssessie was heel bijzonder om mee te maken.
Door direct terug te krijgen van het paard in welke energie ik zat kreeg ik mooie inzichten over waar ik nu sta en waar ik naar toe wil.
De weken erna heb ik nog vaak teruggedacht aan wat er is gebeurt en ben ik hiermee aan de slag gegaan.
Er werd voor en tijdens de sessie voor een veilige sfeer gezorgd.
Ik vond het heel bijzonder om mee te maken hoe de coach en het paard samenwerken.

Een echte aanrader voor mensen die weer in contact willen komen met hun gevoel en inzicht willen krijgen in zichzelf.

Elna

Na een hartelijke ontvangst en uitleg over Horse Coaching hebben wij 
individueel, Ype en Roelof, een geweldige beleving met 
de interactie met één van de paarden gehad.
Enorm interessant en emotioneel, heerlijk om dit te ervaren.
Na de coaching erg gezellig nagezeten in de tuin.
Wij kunnen terugzien op een prachtige ervaring.
Dank Henk-Jan en Aly voor de gastvrijheid,

Ype en Roelof

It’s easy to do great things when you believe in what you do. That’s why I’m committed to helping more people like you, every day.

Wat doen wij? 

Wij geven coaching sessies aan particulieren en bedrijven in groepsverband en individueel.


De sessies starten altijd met een voorgesprek. Onder het genot van een kopje koffie of thee leg ik uit wat de bedoeling is en wat we gaan doen, en wat er van de deelnemer(s) wordt verwacht.

Na afloop van de sessie doen we een nagesprek waarbij alle vragen en/of opmerkingen beantwoord zullen worden. Een eventuele herhalingssessie kan dan op verzoek worden afgesproken. De sessies inclusief voorgesprek en nagesprek duren tussen de 90 en 120 minuten.

Voor reserveringen en de kosten kunt u contact met ons opnemen.